November 29, 2011

Special dedication

i made another blogspot. for my one and only little einstein. the idea is just for me to remember and see his growth and milestones by documenting it. it's full of his photos and some notes. i'm forgetful, so i need to to documenting alot! i also made a scrap book for him. 

You guys can visit here if you like to,  My Little Einstein




Love,
Mrs.K

November 27, 2011

Get well soon to you and you

Jumaat lepas i muntah-muntah dan rase tak sedap badan. seharian jugak lah i muntah. makan muntah, tak makan pun muntah. nasib baik masa tu K and Fuzz sihat walafiat. Boleh lah diorang tolong babysit Thaqif kejap. Pagi tadi dalam pukul 3pagi K pulak yang muntah-muntah dan cirit birit. Diikuti pula dengan Fuzz. Sah memang salah makan masa kat PD haritu. Antara angkara makanan mamak masa lunch ataupun seafood masa dinner. 

Penat dah muntah. Siap termuntah kat tengah-tengah shopping mall lagi sabtu malam lepas. Malu gila. Muntah Friday's Sundae pulak tu. First time rase muntah sedap. Haha.. ( muntah-muntah pun sempat lagi join birthday surprise ngan wedding. tu yang blh termuntah kat shopping mall)

Tapi sebelum i kene, Thaqif dah kene dulu. Then baru mama dia, then papa dia then baru mommy dia. 

I wish for speedy recovery to RT, K and Fuzz. 




p.s : Super duper penat this week. Nak sangat everyday is a weekend kan?  Nasib lah dah tak keje. Senang tak yah pening fikir pasal MC. 







ni sebelum kejadian muntah-muntah berlaku. nasib baik dah carpe diem  :)





Love,
Mrs.K

November 26, 2011

Thaqif went swimming again!


his first swimming experience when he was at 4months. at 6 months we let him experience it again. he just recover from his fever, Alhamdulillah


Love,
Mrs.K

November 21, 2011

get well soon my little einstein











Thaqif demam on and off. Selalu bila malam kepala Thaqif akan rasa panas. Bila siang okay pulak. Last check his temperature was 38 degree celcius. Brought him to specialist, did a blood test and the result is nothing to be worried. Just a viral fever. Thaqif have to drink lots of water and finish up the medicine. If the medicine is finish but he still have the fever, something is not right. Mintak dijauhkan.Tapi Thaqif ni demam-demam sampai suara serak pun aktif kemain lagi.Panjat sana panjat sini. Penat mak nak jage. Get well soon my lil einstein! We love you!




Love,
Mrs.K


Garage Sale : Combi Ninna Nanna Baby Carrier












I wanna let go this Japan brand, Combi : Ninna Nanna baby carrier for only RM150! Retail price around RM270. Rarely use. Still in a very good condition 9.5/10. Black color. Reason to sell, bought a new baby carrier. 



Love,
Mrs.K

a morning person he is


this is how he woke us up every morning ever since he can stand on his 2 feets. he will stand by his playpen, and make some cute noise. not  a crying kind of noise, more like mumbling "mama, papa, wake up! it's morning! let's play or do something!cukup-cukuplah tido tu".such a morning person he is.



Love,
Mrs.K

when there's a moving lil creature in your house


adakah berbaloi untuk dibeli?
thaqif is crawling and climbing here and there. tak boleh tinggal kejap. ade je bende yang dipanjat. bahaya gila. so do u guys think buying a huge playpen worth it? atau ada idea lain? 


Love,
Mrs.K

November 20, 2011

definitely not a babies day out


















once in a while. once in a while. once in a while.
Happy Birthday Aira!
God Bless.



Love,
Mrs.K


November 18, 2011

my catch

i only manage to catch these at #MOFEW last weekend. The booths are not as much as i thought it would be. found one hell of a blazer, but large size. damn! 








Love,
Mrs.K

November 17, 2011

sharing is caring.

I terbaca artikel ni malam tadi. Rasa macam nak kongsi dengan semua. 
Bagus artikel ni. Bila dah jadi parents, kadang-kadang kita ego sampai terlupa hak anak-anak kecil. 


1) Jangan pukul anak dari lutut keatas


2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control


3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak


Sabda Rasulullah s.a.w. "Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)" dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya ... bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif... itu salah...


4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).


5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)


6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)


7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).


8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.


9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).


10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.


11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)


12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.


13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.


14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).


15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.


16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.


17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.


18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.


19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,


20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.


21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.


22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri. 



Hopefully it'll help and guide us to be a better person and parents.InsyaAllah. Our kids deserve to be treated respectively   :)




Love,
Mrs.K

laughter is the best medicine!

He's the reason why I decided to be a stay at home mom! 

Moment like this = priceless!


Our cure, our ultimate happiness!


We love you Thaqif!


Love,
Mrs.K

November 16, 2011

A Date Night

It's been awhile we haven't spend quality time together, just the two of us like old time.
Thanks to my baby sister for volunteering to babysit Thaqif while we're having fun. Hehe.
I wanna go to Empire at first.Because i'm craving for La Bodega's Yakitori. And because La Bodega is doing free flow foods n drinks from 6-9pm in conjunction of their re-opening after the explosion incidents.And because i love Empire Gallery! I miss Empire so much!

But then again, the traffic was really bad! So we change route. Tak jauh pun, Sunway Pyramid je. K wanted to watch movie. It's been 6 months katenya tak tengok movie kat cinema. 





A very simple date night. Nothing fancy schmancy. Love it! K treated me like i'm a princess! Dah lame tak rase macam princess, selalu rase macam queen je. Baa-ha-haa! Disebabkan layanan yang tersangatlah best semalam, i pegi tolak K punya offer nak belikan handbag and kasut and baju Thaqif. Boleh? Macam tak percaya i tolak offer-offer tu semua. Hee-hee. Actually i bukan tolak, tapi i postponed. Tunggu Christmas sale nanti. Baru berbaloi. I semakin bijak berbelanja sekarang. 

p.s : Thanks baby! :*



Love,
Mrs.K

November 13, 2011

slow down, novermber

slow down November, would you?
K's birthday is next month. I have no income no more to give him what he desired.


niat di hati nak bagi ini. mampu ke sekarang?




Love,
Mrs.K

November 12, 2011

Just another Saturday





Let's go to the playground!Since Papa, need to do some work. So it's just you and me baby!



Love,
Mrs.K

November 10, 2011

It's Time For Some Therapy!

Last months it's all about books! This months let it all be about clothes, pants, shoes, handbag and accessories! Let's head out to Mid Valley this weekend for some retail therapy at MOFEW [ Malaysia's Online Fashion Entrepreneurs' Weekend] from 11th-13th November, 11am to 9pm.


Don't miss out! Your favourite online boutique might be joining this event too. Check out their Facebook Page : Malaysia's Online Fashion Entrepreneurs' Weekend

I can't wait! I really need some retail therapy. I need to get a blazer. THE BLAZERRR! It's been a year i didn't shop for myself.Gila sedih. [Hopefully i can make it there. Amen]





















p.s : Sad lah tak boleh take part and open booth. Better prepare for next year. Let's Put!




Love,
Mrs.K




Peferct Combo!

Thaqif caught a slight fever + cough + flu. Poor my little einstein.


Super tired today because he's super-duper clingy and cranky. Merengek all the time. So kesian. But still active though. Can't sit still. Nap only 30mins to 45mins per nap (which is twice only)


I caught him trying to stand up on his own 2 feets, twice! Oh my God, this is too fast. I have a video of his first attempt, but the duration is too long. 


this is his first attempt. i'll try to upload the video.


p.s : he will turn 6 months this Nov 13th. :)  his weight now is 7kg. bravo!




Love,
Mrs.K

November 3, 2011

When I Was On EL

I was on EL last Wednesday. My baby sister a.k.a Mummy Fuzy had a severe period pain. She had it almost every month. Unlike me. So told me she couldn't stand it. Took some pain killer but still not curing. Called Mama, maybe she could come over and babysit Thaqif for a day, but my dad already left for work that time, and no one can send her to my house. What choice did i have? EL lah jawabnya. 

I'm lovin' it. Sebab dapat spend time dengan Thaqif <3. 

Pagi-pagi bagi Thaqif snacking on the Teething Rusks for breakfast. He likes it very much. Sebab boleh gigit lama-lama macam dia selalu gigit dan jilat jari dia.


These are Thaqif's food. So far he don't really like the Farley's Rusk yet. Tapi Mama and Mommy Fuzy dia yang suka. Selalu kitorang cilok sikit Thaqif punya. Heh!





Lepas breakfast, main-main kejap. Lepas tu mandi time. Lepas mandi, Thaqif mesti nak milk. Lepas dapat milk terus tidur. That day he napped for 1 and a half hour. Sempat lah i menyapu satu rumah, basuh baju yang dah melimpah ruah dari bakul, mandi siap syampu wangi2. Bukan senang eh nak dapat Thaqif nap lama macam tu, some more in his crib pulak tu. 



He slept at 10.30AM, then woke up at 12noon. Bangun-bangun je buat muka pelik. I think die rasa macam pelik kot, sebab tengok i ada kat rumah time-time macam ni. Selalunya Mommy Fuzy yang attend dia. Hehe. Lepas dia tengok i dengan muka yang confuse tu, tiba dia senyum. Pastu sengih-sengih. I rasa dia macam happy kot i ada kat rumah that day.



Lepas bangun tidur, lunch time lah pulak kan. For his lunch i gave him Cerelac. I made it a bit cair sebab bagi Thaqif makan guna trainee cup. Senang. Tak comot. Sebab baru lepas mandi. Selalunya lepas i balik kerja baru i spoonfeed him, then terus mandi petang.





After lunch. Playtime and TV time. Lepas tu story-telling time. Thaqif suka kalau I read him stories. Excited sungguh dia. Lepas dah penat, nap time again. This time kejap je. 1/2 jam je. Lepas tu bangun main-main kejap sambil tunggu Papa balik, then we all went out for some shopping and dinner.


Thaqif kalau nak keluar pegi mana-mana dia memang super-duper excited. Heh! Lepas dah penat excited, Thaqif pun tidur all the way until we reached home. Sampai rumah around 11 something Thaqif bangun kejap. Then I changed his nappy and fed him, lepas tu I said, "I love you baby. Good night." Lepas tu Thaqif pun tidur. Nak tidurkan Thaqif senang jugak lah sekarang ni. Kena cuddle2 dengan dia,kiss dia banyak2, usap2 rambut dia, pastu let him hold and play with my hands, lepas tu tidur lah dia. Kalau malam2 Thaqif taknak orang lain tidurkan dia, he wants his Mama. Manja betul.




Kan best kalau hari-hari macam ni tak payah pergi kerja   :)


Love,
Mrs.K