March 29, 2012

Thaqif Rock Anthem

Hello, hello my name's Dibo. Here is something you should know... Hehe, dah berjangkit dengan Thaqif. Asyik tengok Disney Junior je skarang. I t's been a while i didn't post any video of him here. 
so here it is, a very short clip of him.



video

He REALLY into this kind of music, like seriously. 
Kelaka tengok Thaqif excited bila dengar music. Mesti gelak je tengok dia.
Some of the song that will make him dance to the beat or off beat :P

1. Party Rock Anthem or anything by LMFAO
2. The Wheel On The Bus (The GiggleBellies Version)
3. The Lazy Song
4. Streo Heart
5.HotDog Song (Mickey Mouse Club House)
6. Pororo (intro)
7. Jungle Junction (intro)
8. Dibo The Gift Dragon (intro)
9. Handy Manny (every single song innit)
10.If You Happy And You Know It
11. Hokey Pokey
12. Special Agent Oso (intro and the 3 special steps)


I love you sunshine!
Till then...


xoxo,
mrs.k

March 27, 2012

Craving

Finally i get to eat my long craved pulut mangga from Alissara Thai Cuisine [in Puchong Intan]. I craved for this since I was pregnant you know? Banyak betul halangan dan dugaan nak makan pulut mangga kat Alissara. Kedai tutup lah, pulut mangga habis lah, macam-macam lagilah. Tapi ada sikit kekurangan lah tadi. Santan dia ciput sangat. Rasenya sedap lagi dekat Thai Village Summit USJ.


Pulut Mangga 



Nasi Goreng Belacan. 
[tak sedap for my liking. sebab ade baaaaanyak udang kering!]


Nasi Goreng Isi Ketam. 
[ini K order. Sedap! Presentation macam nak nangis je tengok, tapi rasa dia sedap.]


Alhamdulillaaah.
Thanks Love! I love you like fat kids love candies and donuts and fried chicken and big mac!!!

Till then...

xoxo,
mrs.k

'ME' Time Room

'ME' Time Room

Mrs.K's ideas for her 'ME' Time Room

Back In Action

Today.
Thaqif is back in action.
:)



He sure knows how to spend a quality time by chilling in front of the TV watching his favourite cartoons back to back sambil minum susu.


After watching cartoon, gym activity pulak.
 "Life is all about balance, Ma ", said Thaqif to his Mama. 
 [eh pandai pulak budak kenit nasihat Mama dia.]



I'm glad you're now as healthy and cheerful as you can be, baby. Papa and I loves you to the moon and back! *Schloppy kisses and tight groupie hugs!*




Till then...

xoxo,
mrs.k

HFMD False Alarm

If you read my previous entry, y'all know that last week Thaqif been down with fever. The worst so far. Badan panas, malam tak tido asyik nangis, ini tak kene itu tak kene, bagi susu tak nak, dukung tak nak, semua pon tak kene lah. Memang helpless. Kesian sangat tengok. Rasa macam kalau boleh biarlah kita yang demam. Janganlah bagi anak seksa. Mula- mula tu ingat demam biasa. Lepas tu tiba-tiba nampak ade red spots pulak. So at first we thought measles. Pegi klinik panel nearby sebab nak sahkan betul2, sekali doc cek dia kata HFMD! Sebab dalam mulut Thaqif ade putih2 macam ulcer. Masa tu i panic dan terkejut lah! How on earth Thaqif boleh dapat this disease?! Bukan duduk nursery pon. Bukan duduk dengan babysitter pon. Masa tu mula lah dalam kepala otak ni, dok salahkan diri sendiri, mungkin cuci bottle tak bersih, mungkin rumah kotor, mungkin toys kotor tak cuci, macam2 mungkin lah. So time tu i dah label diri sendiri a very bad mom! Sedih, tapi i tak tunjuklah kesedihan tu. Sebab i kan ego lebih. :P

Tak berapa nampak pulak bila dah upload kat sini. but i tell you the rashes (red spots) memang obvious gila! banyak pulak tu. Scary.



Lepas i balik from clinic, i terus texted Putri. Yelah penyakit ni bukan boleh buat main kan, i jadi paranoid lah. Masa tu Al pun demam jugak, and she suspected Al kene measles. I cerita lah kat Putri ape yang doctor cakap tadi. Putri pon macam terkejut lah. Tapi she tried to calm me. Dia kata memang penyakit tu musim sekarang. Asked me to wash all of Thaqif's toys lepas tu jemur. 

Lepas tu balik rumah verita pulak kat my mom. Bila dia tengok red spots kat kaki Thaqif dia pon kata maybe measles. Tak mungkin lah HFMD. Sebab simptom dia lain. Daripada ape yang i baca pulak simptom seakan-akan sama. Tu yang buat i macam tak senang hati. Malam tu i bagitau K esok pagi nak bawak Thaqif pegi jumpa paed. So off we went to Columbia Asia Puchong. 


Picture yang bawah, Thaqif baru kene amik darah for blood test. Kesian dia. 



Ni masa nak ambik body temperature. Punya lah susah nak ambik. Tu yang kene peluk dengan Papa sampai macam tu.


After waited for like an hour for the blood test result, jeng jeng jeng...
(masa ni nervous gila! Allah je yang tahu)
rupanya takda ape puuuuunnnn.
DENGGI - Negative
Measles - Negative
HFMD - Negative.

ALHAMDULILLAH. LEGA!!!!

Doctor kata rashes/red spots tu normal kalau baby demam sebab badan panas. Red spots akan mula naik kalau badan baby panas. Akan lebih ketara kalau demam nak baik. So doctor just bagi ubat ulcer untuk dalam mulut Thaqif (the reason why he refuse to drink his milk and its not because of HFMD but because of his high body temperature..). And she said, "nothing to worry about.dah nak baik dah tu". Masa tu memang rasa lega habis lah! So moral of the story, kalau anak sakit and tak pasti dakit apa, pegi lah bawak jumpa paed/specialist. At least buat blood test. Jangan menyesal bila nasi dah menjadi bubur pulak nanti. You know what i mean, right?




Owh, ni my lunch kat hospital. I tibe2 teringin nak makan Fish&Chips Columbia Asia. Teringat masa dulu tengah mengandungkan Thaqif makan ni time Antenatal Class. Sedap!


Till then..


xoxo,
mrs.k




2 Nights In A Row

Last week, we had dinner at Nyonya Village (in Cyberjaya) 2 nights in a row, sebab my mom requested. The foods are nothing to shout about. But the Char Kuey Teow is muy delicioso! Tip top! Lebih sedap dari Penang Village. You know that burnt kind of taste and smell? Pedas dia cukup. Masin dia cukup. Kelembapan dia cukup. Arhhhhh memang sedap lah.



The people


Thaqif tak boleh duduk diam. Mentang-mentang lah dah baik demam. Balas dendam,


My Lil Einstein dah baik demam. Bukan main happy lagi dia.


Nyonya Village


The foods. Not bad lah. Cuma service dia agak lambat sikit. Boleh lah kalau nak datang makan lagi. Malam memang takde orang pon. Ada 2 - 3 family je. Kalau time lunch hour memang fullhouse lah. Best lah kalau bawak Thaqif malam-malam. Kalau dia nak menjerit-jerit pun tak malu sangat sebab takde orang. LOL. 


Till then...


xoxo,
mrs.k

March 26, 2012

What A Co-Incidence!


This was a co-incidence event (last Saturday). Of all places kitorang terserempak dekat SACC Mall Shah Alam.

 

 

 


 





Geram!!!!
Dah besar anak bujang I. Sekejap je rasa. Bulan April Al dah masuk 1 tahun. Bulan May pulak Thaqif masuk 1 tahun. Don't grow up too fast pleaseeee. Nanti Mama rinduuuuuuuu. 
love you both!  :') 


till then...


xoxo
mrs.k

Sikit Lagi Nak Expired

This happened last 2 weeks on Friday (sikit lagi nak expired punya cerita). Putri planned to go to the International Hot Air Balloon Fiesta which is held in Putrajaya, Precint 2. Asked me to tag along if i'm free. Unfortunately for me, i can't (at first) because K is on standby mode last week(end). So i have to pass.

Tapi kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan.Tiba-tiba K kate boleh join diorang. I pon ape lagi cepat-cepat lah siap, Jadi, minggu lepas Tuhan menentukan yang kita semua habiskan masa bersama-sama.

Ni masa lunch kat rumah i. At was an impromptu event. so i masak simple2 je. Sup Ayam, Brussel Sprout+Kubis goreng, Telur Dadar and Ayam Masak Kicap fevret K. (my MIL style)


Thaqif nak manja dengan Uncle Fadhil pulak. 


Berebut buku okay? Bukan berebut toys. Baiknya anak2 ni. Sekali pandang nampak mcm siamese twins pulak.

 
Baru sampai. Excited!

 
Lintas jalan.

 
The kids macam boring and clueless. "Manelah mak bapak aku nak bawak ni, dah lah panas. Haus pulak tu."




 

Tak dapat tengok dan naik hot air balloon, tangkap gambar depan ni pon jadilah. Bukti.


The Ridzuans'!


Mr.K and his Mrs.

Bonda & Mama. We are bloggerrrrr! (btw, cantik tak gigi kitorang?) 



 Ni tengah cari Kool Fever dalam beg nak bagi Al sebab badan Al panas sangat. Risau pulak. Putri kata beg i beg doremon. Haha..I memang kalau boleh semua benda i sumbat dlm bag. Kalau tertinggal satu bende rasa macam tak sempurna hidup. K panggil beg i 7E bergerak. Mane-manelah asalkan bahagia.



Mat saleh buat kopi. Sedap! tapi diorang tak provide sugar! Urghhh... 

 

vain moment. haha. dah tak dapat engok hot air balloon sebab hujan lebat. so lepak je lah Umai cafe nak tunggu hujan berhenti. Lama pulak tu.


Bonda penyayang. Kesian Al, demam pulak tiba-tiba.


Bila dah lambat update rasa macam susah nak elaborate cerita. Lagipun cerita ni panjang sangat. Gamba pun banyak gila. Pening nak pilih. Semua pon terbaik sampai i tak sempat nak edit. Haiiiih. So dipendekkan cerita, we all tak naik dan tak nampak pun kelibat hot air balloon langsung. Disebabkan cuaca yang sangat mencemburui kami. But we did had a fun and great time together! Lepak2, pot-pet, minum2, makan2, getting to know each other dengan lebih mendalam lagi. bak kata orang tua2 dulu, love and friendship is a process. (cuz you see, i know Putri thru online shopping. Masa tu i nak kawin, putri belum lagi. Putri and her mom jual designer goodies dari US. So dari situ lah kita mula kenal. Sampai sekarang dah ada anak sorang dah masing2) I hope our friendship will last long or forever, InsyaAllah. :)

Till then....

xoxo,
mrs.k

















March 19, 2012

All Time Favourite Shampoo!

All Time Favourite Shampoo!

Daripada sekolah sampai sekarang dah ada anak sorang. Shampoo ni lah yang i pakai. Pernah jugak cuba tukar. I from the normal range to the high end products. Ini jugak yang terbaik!!! Especially the smell. I can't resist!

Babyqif Demam

Right after seeing the doctor. Mashaaaam je muka.




My babyqif demam. Poor him, asyik merengek je. Itu tak kene, ini tak kene. Last Friday Al-Farrel demam. Kira lambat jugak Thaqif ambik masa nak berjangkit. Hopefully both of them will get well sooooonest! Lepas tu boleh pergi Bird Park! And this time ajak LiliChan join. Barulah best ade awek join seklai. Weeeeee ;)


till then....


xoxo,
mrs.k



p.s : I wanted to update pasal our activities last Friday. Tapi i tengah pening pilih gambar. hihi. kalau boleh semua gamba i nak letak. :P

Window Shopping

Hari tu pegi teman my baby sis pegi window shopping. Tak sangka dah besar dah dia. Dah nak beli first car dah. :')  Mula-mula her first choice was Prius C. Lepas dah pegi view sendiri tak jadi pulak. So pegi Kia showroom. Tunjuk dia K5. Terbeliak bijik mata dia. Tapi takde navigation and cockpit dia nothing extravaganza. 

Ramai orang cakap kereta baru Proton, terbaik dan ramai suruh beli. So off we went to Bukit Jalil. Sebab tengah ada Proton punya carnival. Hajat dihati nak tengok lah rupa Proton baru tu, sekali hampa. Takda langsung model tu, sebab belum launching. Dia punya launching 6 April. So kene tunggu. Rupa dia ala-ala Forte. ade navigation, pust start button dan macam2 lagi lah yang wow. Hopefully bukan indah khabar dari rupalah.

Sekarang baru dia tau, yang beli kereta ni bukan senang. It's a tough decision. Bukan setakat mampu untuk beli. Tapi adakah kita mampu untuk maintain for the servicing, insurance, road tax bla bla bla. 
 
Prius C, Fuzy's first choice at first ( tapi bila dah pegi tengok live, tak jadi. cancel terus. interior tak semenggah langsung. tapi dari segi minyak memang berbaloi-baloi)

 
Play-land section at Toyota Subang.


 
K5, Fuzy's 1st choice (lepas dah tengok Prius C tak cantik) . Beli mampu, nak maintain tak taulah mampu ke tak lagi. But all the best!


nak tengok new proton kene intai. hamboih.


the new proton model


Proton concept cars





Putri look at this! Tapi Thaqif macam blur and takut2. Tak pernah2 mama kasi tengok Upin Upin, sekali jumpa Upin mascot. 




Babyqif dah boring.


So to my baby sis, hopefully you will make the right decision. This is your first car, so be wise ;)
Till then...



xoxo,
mrs.k