September 30, 2011

My Hair Falls Not Because I Don't Use Pantene


I dont get whats the rational of chopping off your hair short when your hair falls. Now I think I understand.

So what do i do now?



Love,

Mrs.K

Posted via Blogaway

September 25, 2011

Baby Blues?

Do you feel anxious and moody a lot but chalk it up to new-mom nerves? As the weeks go by, has your partner or a friend wondered if your "baby blues" may be more serious?

 
Ummmmmmmmm. Yeah I think so.

I do!



Don't let embarrassment or pride keep you from talking with your doctor. According to an article in BabyCenter.com as many as 10 to 20 percent of new mothers develop postpartum depression, which can last from two weeks to as long as a year. It's a real and treatable illness.



If you're still not feeling like yourself three months after giving birth, ask yourself the following questions, which were developed by the Postpartum Stress Center: in Rosemont, Pennsylvania.
Do you:



• have trouble sleeping?

• feel exhausted most of the time?

• have less of an appetite?

• worry about little things that never used to bother you?

• wonder whether you'll ever have time to yourself again?

• think your children would be better off without you?

• worry your partner will get tired of you feeling this way?

• snap at your partner and children frequently?

• think other moms are better mothers than you are?

• cry over small things?

• no longer enjoy the things you used to enjoy?

• isolate yourself from your friends and neighbors?

• fear leaving the house or being alone?

• have anxiety attacks?

• have unexplained anger?

• have difficulty concentrating?

• think something is wrong with you?

• feel like you'll always feel this way and never get better?



If you answered yes to three or more questions, the Postpartum Stress Center recommends that you seek advice and treatment.





Check yourself. I got more than 3 checked! Dayummmmn!
How about you?



Love,
Mrs.K






September 14, 2011

For The First Time In My Life I Feel Important

4 months.
 Pandai buat bising.



Suke nyanyi


Nak tido pon akan nyanyi2 dulu


Pusing untuk meniarap nak laju saje


Kalau berdiri (with support) tu dah pandai nak bukak langkah untuk berjalan. Tulang dia memang kuat. Mase 3 bulan setengah orang ingat umur dia 1 tahun.


Tengok makanan dah pandai terliur


Suka tarik rambut orang, tarik baju, cubit orang


Dah boleh biar main kat playgym lebih dari 5 minit sorang-sorang tanpa menangis


Dah mula comot sebab suka main-main bile minum susu


Pandai buat perangai. Bile dekat mane2 event kalau dia rase nak balik dia akan nangis2, ngada2. Pastu bile kite step out from the event, terus diam, suka, excited. Masuk dalam kereta lagi bertambah excited. Perangai! Hahah….


Tengah mengamuk lapar susu, bile nampak susu terus terkam minum susu macam nobody business!


Tak boleh nampak tangan orang. Kalau nampak dia akan tangkap tangan kite terus masuk mulut, selamba! Tangan sendiri tak yah cakap lah.


Gelak terkekek bila buat muka terkejut sambil ketawa kat dia. (nanti I post video kalau dapat film the moment)


Dalam gambar nampak bam-bam sangat2! Tapi kalau real life tak lah bam bam sangat pun. Petite size je Thaqif ni. Tembam tapi padat dan mantap. (comments from auntie2 thaqif)


Suke main air liur, buat buih. Suke main susu, buat macam tengah gargle


Bile kiss dia banyak2 dan panggil name dia suka buat eksyen, tak layan. Geram tau!


Bile kene tinggal kat living hall kat playgym atau dlm playpen sorang2, pandai berlakon nangis sebab takde orang teman dia. Bile kite datang kat dia automatic terus senyap. Takpun die akan membebel kat kite dulu. Hahaha..


Suke je grab bende sekarang. Dan suka tampar-tampar muka orang.


Kalau pegi rumah orang atau orang dtg rumah, senyap je, suara langsung tak dengar, cool je. Bila orang sume dah balik barulah dia buat bising. Pandai sungguh, kadang2 geram je. Sebab sume org nak dengar dia bebel tapi dia buat dek je isap tangan dia.


Dah boleh isap pacifier. Tapi ikut mood dia jugak

Disebabkan suka main-main mase minum susu, setiap kali sebelum buat susu akan tunjuk botol susu kat dia dulu. Kalau eksaited sambail terjerit lepas tu buat muka senyum gatal pastu tangan macam nak ambik botol susu tu,maknenye die nak susu. Kalau dia pandang kita semacam je pastu buat dek tengok tempat lain atau masuk tangan dlm mulut maknenye, jangan buat, kalau buat membazir je.










We’re gonna bring him to Sunway Lagoon this next Sunday. Let him play with water since he really loves his bathing time. But one thing yang I takut. Nanti dia jadi gelap, dah tak putih gebu. Huhu  Which sun block that works like magic on baby? Pening mak dia nak pikir. Kalau dah besar takpe die nak gelap mane pun.

Oh one more thing, supposedly bile dah umur 4months die patutnye tido 8 jam straight kan? Not all babies lah..but mostly. Tapi Thaqif tak. I rase makin kerap lagi die bangun ade lah. Ngigau ape ntah. Penat mama. Hows your baby? Do they sleep 8 hours straight when they turn 4 months? Share with me your stories if you don't mind. Email will do if don't wanna leave comments ;)


Love,
Mrs.K

Let The Pictures Do The Talking

 With the pretty bonda of Al-Farrel




Happy family?



Thaqif with his beloved Aunt Munie



Lily with Thaqif and Hannah



Vain moment anak beranak. Lol!



Tisha, Sofea & Thaqif




 Half of the entourage at Genting Highlands








Thaqif & Ghazi



*alasan malas nak compose tapi nak update jugak :P*



Love,
Mrs.K

September 11, 2011

The Famous Kuda-kuda

Ramai yang tanya macam mana buat kuda-kuda tu?

This is the method that we use to put him to sleep.

video


video

Jenuh jugak lah mula-mula tu.


Love,
Mrs.K